Söröya

Söröya Gjestestue

Havsfiske på Söröya Gjestestue i Nordnorge är väldigt populärt. Söröya ligger ca 50 mil norr om Polcirkeln och är mytomspunnen bland många havsfiskare. Ön utanför Hammerfest i Nordnorge är kanske mest känd för havsfiske efter riktigt grov fisk, framförallt torsk och uer (kungsfisk). De senaste säsongerna visar att området i närheten av Söröya Gjestestue är kanske de hetaste positionerna för hälleflundra runt Söröya, strax utanför havsfiskecampen. På Söröya Gjestestue kan du  uppleva det otroliga fisket i hav och fjällsjöar men även den spektakulära naturen.

Vi på Mieko Fishing har fiskat mycket i området på Söröya. Självklart delar vi med oss av våra tips till dig när du bokar din resa.

Mieko Havsfiskecamper, Söröya Gjestestue
Utsikt över Söröya Gjestestue. Stora röda byggnaden är vandrarhemmet, vita byggnaden är huset och bakom det ligger den vita hytten.

Havsfiskecampen Söröya Gjestestue ligger vindskyddad i fjorden Sandöybotn på Söröyas utsida. Närheten till de riktigt heta fiskeplatserna gör campen mycket populär. Du bor på en del av ön som är i stort sett oexploaterad och det finns endast sju permanenta hushåll i området. Det finns ingen väg till Hansvik och campen ligger mitt i vildmarken, omgiven av böljande fjällhedar som bryts av branta klippstup rakt ned i det fiskrika havet. Mobiltäckning får du först uppe på fjället eller ute på havet. Vandrarhemmet har mobilt bredband och är tillgängligt för alla gäster som tar med en bärbar dator.

På Söröya Gjestestue upplever du en garanterat stressfri miljö. Mat och övrig utrustning handlas innan du stiger på färjan i Hammerfest. Väl på campen finns inga tillgängliga affärer.

På Söröya Gjestestue kan du njuta av en garanterat stressfri miljöPå Söröya Gjestestue njuter du av en stressfri miljö och fantastisk natur

Boende

På Söröya Gjestestue finns olika boenden, välj det som passar er storlek på grupp i hus, hytte eller vandrarhem. Alla alternativ är enkla, praktiska och funktionella. Sängkläder och handdukar ingår i samtliga varianter.

 • Huset är ca 90 m2, har kök med utrustning, diskmaskin, wc/dush, två sovrum med totalt 5 bäddar och ligger ca 100 m från bryggan. Frysbox finns i anslutning till vandrarhemmet.
 • Hytten är ca 45 m2, har kök med utrustning, två sovrum med 4 bäddar. Här finns endast sommarvatten, dusch/wc finns i vandrarhemmet och ligger vid strandkanten ca 100 m från bryggan. Frysbox finns i anslutning till vandrarhemmet.
 • Vandrarhemmet har enkel och dubbelrum, gemensamt kök med utrustning, bland annat två kylskåp, diskmaskin,  gemensam wc/dusch, matsal och vardagsrum. Konferensrum med projektor/ pc finns att hyra och den lilla puben hålls öppen några kvällar/vecka. Vandrarhemmet ligger ca 50 m från bryggan,

Fisken rensas på flytbryggan. Där finns rensbord i ståhöjd och slang med färskvatten. I vandrarhemmet har alla grupper tillgång till frysbox. I anslutning till vandrarhemmet finns torkrum för kläder och fiskeutrustning.

Havsfiske på Söröya, Nordnorge

Söröya Gjestestue ligger skyddad i fjorden Sandöybotn och erbjuder ett väldigt varierat havsfiske. Inne i fjorden kan du med framgång fiska plattfisk, hälleflundra och även lax. Plattfisken rör sig bland de många sandbottnarna inne i fjorden. Laxen står ofta koncentrerad vid utloppet från lilla viken längst in i fjorden. Från bron kan man ibland se laxar i strömmen. Det har även fångats hälleflundror av fin storlek inne i fjorden. Precis utanför fjorden är det ofta bra fiske efter bl.a. torsk, sej, havskatt, uer och hälleflundra. Kamöysundet är ett klassiskt ställe att fiska hälleflundra och tidvattnet strömmar över perfekta sandbottnar uppåt 3 knop. Vid fiske efter hälleflundra är jiggar ett utmärkt bete. Vid lugnt väder kan man åka ut till det kända storfiskgrundet Råsa. Det är en lång grundkant ned mot Söröyadjupet. Där kan du ha fantastiskt fiske efter bl.a. stor torsk, sej och hälleflundra. Det kan ofta vara svårt att få ned betet till botten innan huggen kommer. Alla positioner kan ha sina mindre bra dagar. Erfarenhet av området underlättar alltid. När du bokat din resa får du tillgång till ett sjökort med markerade fiskeplatser. Prata även mer Einar och Ilona på plats, de har väldigt bra erfarenhet av havsfiske på Söröya. Glöm inte att du bör ha en kraftig havsfiskeutrustning vid fiske på Söröya.

Se filmen från Mieko Hälleflundravecka 2012 med gäster. Totalt togs närmare 50 hälleflundror, toppfiskar på 172, 160, 158, 147 och 145 cm av 15 fiskare. Havsfiske på Söröya, Nordnorge är underbart.


Säsongen för havsfiske på Söröya gjestestue är ca åtta månader och sträcker sig från februari till september/oktober. Tidigt på säsongen är det framförallt fisket efter skrei (stor ishavstorsk på vandring för lek i området) som lockar besökare. Skreifisket kan med fördel kombineras med pimpelfiske efter öring och röding i någon av de många fjällsjöarna.

Senare på säsongen har du ett varierande fiske efter många arter. Det kända grundet Råsa och det mindre kända men lika fiskrika Vesterråsa hyser ofta fantastiska mängder av fisk. Det är inte ovanligt att fisken hugger betet redan innan det nått botten. När du bokar din resa får du självklart tips av oss på Mieko om vilka ställen vi fiskar på.

Titta gärna på filmen från Mieko Hälleflundravecka 2012 från Söröya Gjestestue.

 Båtar
 • 1 st Båt Polarcirkel 7,80 m , 26 fot (Polyethylene som tål krokar och huggkrokar) med Suzuki 175 hk, 4-takt (max 6 pers)
 • 2 st Båt Polarcirkel 6,60 m, 22 fot (Polyethylene som tål krokar och huggkrokar) med Mariner 115 hk, 4-takt (max 5 pers)
 • 1 st Båt Polarcirkel Sport 7,60 m , 25 fot (Polyethylene som tål krokar och huggkrokar) med Mercury 250 hk, 4-takt (max 6 pers)

Alla båtarna är försedda med ekolod/kartplotter, VHF och GPS spårningssystem för högsta säkerhet. Hajkrok för landning av hälleflundra finns i samtliga båtar. Bensin till båtarna köps på plats. Vid hyra av båt ingår gratis hyra av flytoverall.

Polarcirkel 22 fot, riktigt säkra båtar på Söröya Gjestestue
Rejäla ribbåtar som tål grov sjö. Polarcirkelbåtarna är tillverkade i  Polyethylene som tål krokar och huggkrokar Här susar gästerna mot nya heta positioner i Polarcirkel 22 fot.

Alternativt fiske

Flera av fjällsjöarna i det lättvandrade området hyser bestånd av fin öring och röding. De är lättillgängliga med endast ca 15-20 min promenad till de första sjöarna. Fisketrycket på fjällsjöarna är väldigt lågt.

En av många fina fjällsöar med både öring och röding

Resa till Söröya Gjestestue

Resa till Söröya sker med flyg eller bil till Hammerfest. Flygplatsen i Hammerfest ligger endast ca 2 km från hamnen där färjan till Söröya avgår.

Tidtabell för färjan (dag 1 = måndag, dag 2= tisdag osv.)

Långtidsparkering för bil finns några hundra meter från färjan. Planera gärna din flygresa med Travellink som ger dig bästa alternativet.

Det vanligaste alternativet för resor till Söröya Gjestestue är kombinationen flyg till Luleå och hyrbil från Luleå till Hammerfest (ca 750 km). Rent a wreck har bilar att hyra på Kallax, Luleås flygplats och som gäst till Mieko Fiskecamper erbjuds rabatt på redan låga priser.

Väl ute på Söröya hämtar Einar eller Ilona dig vid Hamnen i Lotre, Färden över till Sandöybotn och Söröya Gjestestue sker med minibuss under barmarkssäsongen och snöskoter om vägen är täckt av snö.

 

Priser Havsfiske Söröya 2017
 • Veckopaket Hus/22 fots båt, fredag-fredag: 21 700 NOK (5 425,00 NOK/pers vid fyra personer)
 • Veckopaket Hytte/22 fots båt, fredag-fredag: 19 810,00 NOK (4 953 NOK/pers vid fyra personer)
 • Huset: 1 630 NOK/dygn inkl. sängkläder (kan endast bokas sep-maj dygnsvis, jun-aug bokas hela veckor, fred-fred tillsammans med 22-fots båt)
 • Hytten: 1 360 NOK/dygn inkl. sängkläder (kan endast bokas sep-maj dygnsvis, jun-aug bokas hela veckor, fre-fre tillsammans med 22-fots båt)
 • Dubbelrum: 620 NOK/dygn inkl. sängkläder (310 NOK/pers vid två personer)
 • Enkelrum: 410 NOK/dygn inkl. sängkläder
 • Polarcirkel 26 fot (max 6 pers): 1 740 NOK/dygn (348 NOK/pers vid fem personer)
 • Polarcirkel 22 fot (max 5 pers): 1 470 NOK/dygn (368 NOK/pers vid 4 personer)
 • Polarcirkel Sport 25 fot inklusive kapten och bensin (max 5 pers): 1 950 NOK/timme (390 NOK/pers vid fem personer)
 • Skoter: 1 230 NOK/dygn (615 NOK/pers vid två personer) Önskas skotersläde tillkommer 290 NOK/dygn.
 • Bastu 2 timmar: 90 NOK/pers (min 4 pers/2 timmar)
 • Havsfiskeset: 260 NOK/dag
 • Fiskeset för fjällfiske: 130 NOK/dag.
Förfrågan

Kontakta Söröya Gjestestue
www.gjestestua.no
emroee@online.no
Tel: +47 784 19 318

Bilder och filmer från Söröya Gjestestue (fler bilder om havsfiske på Söröya)