Micke och Mattias bänder i Tromsö

Äntligen dags för lite semester å fiske i det storslagna Nordnorge, det är den 29e juli och jag sitter å väntar på att bästa fiskekollegan Mattias Thuresson ska komma upp från Karlskoga till mig i Gävle. Mattias dyker upp på eftermiddagen och vi packar in hans grejer hos mig och bägge två är otåliga på att komma iväg men först iväg och proviantera för hela resan på Willys i Gävle. Efter storhandling så slår vi oss ner i soffan med en varsin kall öl och slår på den sedvanliga upptaggningen för resan ”Dronninga i dypet” för att få lite inspiration för vad som komma skall, efter filmtittning och några timmars sömn packar vi in i bilen som denna gång är en Mercedes minibuss med gott om plats så de är bara att slänga in grejerna och fortfarande ha massor av plats över.Resan går nu mot Luleå och Mieko Fishing’s butik för proviantering av fiskeutstyr och massor av kaffe, samt fiskesnack, väl framme så handlar vi på oss allt man behöver som jiggar, krok, lekande, tafsmaterial så att vi känner oss nöjda. Nu styr vi kosan mot Nilles bar för att inta en otroligt god biffstek med lök (helt underbart god). Nyätna och belåtna beundrar vi […]

Äntligen dags för lite semester å fiske i det storslagna Nordnorge, det är den 29e juli och jag sitter å väntar på att bästa fiskekollegan Mattias Thuresson ska komma upp från Karlskoga till mig i Gävle.
Mattias dyker upp på eftermiddagen och vi packar in hans grejer hos mig och bägge två är otåliga på att komma iväg men först iväg och proviantera för hela resan på Willys i Gävle.
Efter storhandling så slår vi oss ner i soffan med en varsin kall öl och slår på den sedvanliga upptaggningen för resan ”Dronninga i dypet” för att få lite inspiration för vad som komma skall, efter filmtittning och några timmars sömn packar vi in i bilen som denna gång är en Mercedes
minibuss med gott om plats så de är bara att slänga in grejerna och fortfarande ha massor av plats över.Resan går nu mot Luleå och Mieko Fishing’s butik för proviantering av fiskeutstyr och massor av kaffe, samt fiskesnack, väl framme så handlar vi på oss allt man behöver som jiggar, krok, lekande, tafsmaterial så att vi känner oss nöjda. Nu styr vi kosan mot Nilles bar för att inta en otroligt god biffstek med lök (helt underbart god). Nyätna och belåtna beundrar vi de storlaxar som gått förbi i Jockfalls laxfälla. Det var inga små firrar som passerat den den här sommarn.Mätta å belåtna har vi nu bara ett mål, Färjeläget i Mikkelvik för vidare transport ut på Rebbenesöya. Väl framme så har vi gott om tid till avgång så Mattias hoppar i understället till Ursuiten och kryper in i skåpet och somnar Zzzzzzzz. Jaha vad ska jag göra då, jo lägger ner mig och sover ett tag jag också Zzzzzz.Vaknar i god tid för färjan och kör ombord förväntansfulla och fiskesuget är stort men som man vet behövs de mer sömn för att inte bränna ut sig direkt.
Väl framme i Engvika sover alla och hytten är upptagen så vi får väl vänta till framåt 12 innan det blir nå vila, så vi slår i en stänkare och insuper atmosfären i paradiset och börjar tackla upp alla grejer så vi är klara till morgondagens fiske.Jonny dyker upp så de blir kaffe och massa fiskesnack innan vi äntligen får tillgång till hytta, väl inkvarterade och nytacklade får det bli en stänkare till. Sen somnar vi som två klubbade sälar.

TACKLE DONE LETS GO FISH

Klockan ringer, upp som en raket, fixar Norgefrukost (fläsk, ägg och potatis) så man står sig. Sen iväg i en fulltankad båt mot fiskeplatserna. När vi kommit ut på första stället släpper vi i och de tar nog bara 2 min sen ropar Mattias; ”FISK!” och det blir en snabb drillning. Upp kommer en 125 cm kveite och vi tänker bägge, vilken start!
Fortsätter driften och Mattias igen; ”FISK!” och den stretar på men de visar sig vara en lite mindre 120 cm som blir mat för veckoranson till sjöss. På nästa drift suger det tag i mitt spö men jag känner att den är lite mindre och det kommer upp en 115 cm fisk. Vi fortsätter på samma område i 12 timmar men de ger inge mer så de blir hemgång och färsk kveite till middag (mums)!
Trötta å nöjda tar vi nån stänkare och kollar på Perch pro ett tag, sen blir de natta, Zzzzz!

Andra dagen ger vi samma område en chans till men de verkar tröga och det blåser och regnar ganska mycket så vi nöter på och så ropar Mattias; ”FISK!”. Äntligen ser det ut att vara en bättre för den drar på ordentligt men kroknar efter en stund och upp kommer det en 125 cm som får vila en stund innan den går tillbaka.
Vi bestämmer oss för att testa ett nytt ställe och får kontakt direkt på större fisk som tyvärr kliver av efter halva vägen upp. Vi ger oss inte men det tar timmar innan nästa kontakt som resulterar i ett dubbelhugg så vi står och drillar bägge två och funderar hur gör vi nu?? Men det är bara 2 mindre flundror kring metern så det går bra och dom simmar vidare efter avkrokning.

Dagen går fort och vi lyckas inte få några fler så de blir hem och äta samt samla krafter inför morgondagen, men en Cpt Morgan och lite Perch pro funkar ju alltid. Vi drar oss till kojs och somnar nöjda.

KVÄLLSMYS

Upp i tid och monsterfrukost, tanka båt, iväg på nya ställen i väldigt bråkigt väder men tack för Ursuit då funkar de alltid. Väl ute och nersläpp så suger de till i mitt spö rejält. Mothugg och spöt står ner i vattnet, skriker till Mattias; ”BIG FISH!” och han fumlar efter kameran och linan bara sprutar ut men jag älskar stenhård broms så jag får stopp på den och nu börjar dragkampen. Upp å ner å upp å ner, efter en stund ger den med sig och visar sig. ”SHIT den är stor!” skriker Mattias och böjer sig ner efter tafsen å får in hajkroken i första försöket så den är säkrad. Jubel utbryter i båten och vi dansar runt av glädje. Fram med tailen och säkrar upp fisken. Fram med måttband som stannar på 166 cm, nytt PB för mig och ännu en glädjedans tar form i båten.

BIG FISH

Efter fotografering och kontrollmätning får den simma tillbaka i djupet, Tack du Dronninga i dypet.
Vi byter ställe och släpper ner, men jag kommer inte ner. Jag ser min lina bara försvinna bort från båten, va f….n händer säger jag till Mattias och slår till bromsen. Tvärstopp och sen borta!? Va, vad var det undrar vi och stannar kvar i samma område. Efter en kvart smäller det på igen och en härlig fight börjar. Fisken är helt galen men vi får sans på den och får in den till båten, krokar i hajkrok och tailar den. Mäter upp den till 136 cm men den kändes bra mycket större.
Sen dör det ut igen och vi nöter och nöter tills vi får kontakt igen. Mattias krokar en 125 cm fisk som avslutning på den här dagen. Åter till hyttan och middag, Perch pro och lite Cpt Morgan, sen blir de att krypa till kojs igen då.

HUNGRIG 136 CM

Vaknar upp utvilad och fräsch. Frukost och sen ut på havet och se nu har solen kommit och vinden lagt sig, vi säger bägge två att idag blir de stort så förväntningarna är på topp som vanligt när vi drar ut på ett helt oprövat område .
Vi kör drift efter drift men flundrorna verkar helt inaktiva och vi ser t.o.m en 150 cm fisk passera under båten som inte ens tittade på våra beten (suck). Så vi nöter vidare och mer än 10 timmar senare har det inte hänt något. Men Mattias startar båten med grejerna i för en kortare förflyttning, då smäller de på mitt spö i 5-7 knops fart, BAAM! Jag håller på att åka i sjön men lyckas hålla mig kvar (PUUH).
Fullt linsprut ut på Accuraten och jag lyckas hejda fisken med stenhård broms och tillslut vinner jag och vi säkrar upp en 144 cm fisk vid båtsidan som blir den enda på hela den dagen men en underbar dag på havet med massor av sol och ingen vind.
Vi bestämmer oss för att göra kväller och återgår till kajen där vi träffar Jonny så det blir bira och fiskesnack med tips om nya ställen att prova inför morgondagen. In i hyttan och fixar middag, så klart Perch pro med Captain sen vidare till kojs, Zzzzzz!

144 CM

Ny dag med nya möjligheter och nya ställen framför allt. Vi fixar frukost och drar ut på de nya platserna. Vädret är bra, soligt och lite vind så vi taggar på och tänker nu j…..ar ska de bli. Nersläpp och pang direkt, Mattias har fast fisk och får kämpa på lite men stark som han är värmlänningen så fixar han de lätt. Efter en stund kommer fisken upp å vi ser att den är bättre. Fram med hajkrok och förbereder, fisken kommer in och jag bommar första försöket. Heejjjdååå, ner igen på djupet och ny drillning upp börjar. Mattias kämpar på och fisken kommer upp, jag sätter hajkroken perfekt den här gången.
Vi säkrar upp fisken och mäter den till 136 cm, sen får den gå tillbaka, vi släpper på samma plats och dubbelhugg direkt. Där står vi igen med varsin fisk som stretar på bra nog men jag har alltid hårdare broms så jag pressar upp min först och säkrar den medan Mattias håller sin kvar på djupet. Mäter min snabbt till 125 cm och släpper tillbaka den. Säger åt Mattias; ”Pumpa nu grabben” och upp kommer det en exakt lika som min 125 cm. HAHA otroligt, var dom syskon eller.
Vi fortsätter driften och Mattias drar på en till men de visar sig vara av mindre kaliber så de blir en lätt fight som avslutas med en uppmätt fisk på 120 cm som vi behåller pga. krokskador, så det blir mer middag åt oss .

Platsbyte efter dem fiskarna så vi åker till helt oprövat område för att testa, men vinden mojnar och strömmen avtar så vi driftar sakta fram på nya stället och efter ett tag så ser vi ett fint eko på lodet mot våra grejer som kommer från djupet. HUH extra spänning! Dunk, en stöt i mitt spö, sen lugnt men ekot är kvar, sen en till stöt och tvärnit rakt ner i djupet. Ojojoj vad klev nu på. Jag kämpar och bromsen går knappt ut. Mattias skriker; ”Släpp broms!!”. Aldrig säger jag, upp ska hon. Så det går rätt fort så kommer fisken upp till ytan och vi ser att den är nog större än PBt tidigare i veckan, Mattias tar fram hajkroken och sätter den direkt och en brottningsmatch börjar. Vattnet sköljer över oss från den galna fisken men vi vinner.
Nervöst med uppsäkring och stundande mätning (hur stor är den??). Men det visar sig vara precis exakt samma längd på den här 166 cm å tangerat PB. Jaja de var väl nån mening med de också men jag är lika glad för den vackra fisken ändå.
Nöjda och belåtna efter 14 timmars fiske beger vi oss tillbaka för att ladda för sista dagen med sedvanlig middag, Perch pro, och Captain. Tror vi inte orkar så länge, somnar sittandes, Zzzzzz!

URSTARK 166 CM NR 2

Sista dagen, nu ska de ske men tittar ut, väderomslag, regn och massor av vind. Inte bra men vad gör väl det i en Ursuit.
Drar ut på plats nr 1 från första dagen och vid första släppet drar Mattias fisk direkt men de visar sig vara av den mindre sorten igen. Så vi nöter vidare men det verkar bara vara mindre flundror i farten den här sista dagen. Vi lyckas med att dra 4 stycken men bara mindre meterfiskar i ruskvädret så vi ger upp efter 10 timmar i skitvädret.

Jaha, då var de över för den här gången då, men bra ändå trots avsaknaden av drömfisken, men den tar vi nästa gång, eller hur!

Stort TACK till S-O Larsson och Mieko Fishing för den härliga vistelsen och så klart Jonny Engvik the one and only!

Vid tangenterna Micke Wandin och bisittare Mattias Thuresson,
TACK FRÅN OSS!

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO