Hälleflundrafiske i Mehamn

I början av september åkte vi, tre förväntansfulla grabbar, upp till Nordkyn Nordic Safari i Mehamn för 7 dagars hälleflundrafiske. För två av oss var det debut medan Markus, som styrt ihop hela resan, hade bärgat storhälle redan vid tidigare tillfällen. 90 mil bilfärd senare med Luleå som utgångspunkt var vi framme vid middagstid. Redan vid första anblick över campen så var förhoppningarna bekräftade, långt över förväntan. Stugorna var tipp-topp och hade allt man kunde önska sig och låg precis vid vattnet. Vi kunde installera oss snabbt och smidigt på grund av den goda servicen och välkomnandet när vi kom fram. Snart var vi igång med matlagning och riggning utav fiskeprylar inför veckans drabbningar. Eftersom Mehamn ligger så högt upp i Norge man bara kan komma är det ganska självklart att nordanvind inte är något att rekommendera. Nu hade det så klart blåst hård nordanvind några dagar i rad innan vi anlände, vilket gjorde att vi inte kunde utgå från campen. Vi fick istället traila båten under veckan till intilliggande fjordar där förhållandena var klart bättre. Vi hade väldigt omväxlande väder från dag till dag, vinden bytte riktning dagligen och framför allt vindstyrkan. Några dagar hade vi riktigt busväder med stora dyningar, regn och […]

I början av september åkte vi, tre förväntansfulla grabbar, upp till Nordkyn Nordic Safari i Mehamn för 7 dagars hälleflundrafiske. För två av oss var det debut medan Markus, som styrt ihop hela resan, hade bärgat storhälle redan vid tidigare tillfällen. 90 mil bilfärd senare med Luleå som utgångspunkt var vi framme vid middagstid. Redan vid första anblick över campen så var förhoppningarna bekräftade, långt över förväntan. Stugorna var tipp-topp och hade allt man kunde önska sig och låg precis vid vattnet. Vi kunde installera oss snabbt och smidigt på grund av den goda servicen och välkomnandet när vi kom fram. Snart var vi igång med matlagning och riggning utav fiskeprylar inför veckans drabbningar.

Eftersom Mehamn ligger så högt upp i Norge man bara kan komma är det ganska självklart att nordanvind inte är något att rekommendera. Nu hade det så klart blåst hård nordanvind några dagar i rad innan vi anlände, vilket gjorde att vi inte kunde utgå från campen. Vi fick istället traila båten under veckan till intilliggande fjordar där förhållandena var klart bättre. Vi hade väldigt omväxlande väder från dag till dag, vinden bytte riktning dagligen och framför allt vindstyrkan. Några dagar hade vi riktigt busväder med stora dyningar, regn och väldigt hård vind. För att sedan dagen efter vara total bleke med strålande sol och endast strömmen från tidvattnet möjliggjorde att få till drifterna. Båtarna var riktigt sjösäkra och framför allt praktiska att fiska i från, med höga fribord, modern elektronik och mittkabin som man kunde skydda sig mot de värsta skurarna i.

Vi varvade driftfiske med trolling var om vartannat under veckan beroende på vindstyrka och strömmar. Det som gav bäst var drifter, även i låga farter, med mest kontakter och landade fiskar i hastighet runt 1,5 knop. Vi körde uteslutande med Miekos 500-gramsskallar för att hålla god kontakt med betet samt Mieko Predator Tail och diverse andra curlyjiggar. Självlysande och färger med rosa inslag levererade bäst.

Dagarna rullade på och vi snittade 2-3 landade fiskar per dag med minst lika många kontakter. De flesta låg på strax över metern men vi fick ett gäng 115+ och en 138 centimeters på topp som Markus landade. Vi rookies blev gång på gång fascinerade över hur starka dessa fiskar verkligen är. Det tog några dagar innan vi lärde oss känna skillnaden på vad som var en stor fisk och inte. Innan vi hade fått in vanan gick vi upp i falsett och fick knäskak vid varje drill tills man väl fick se att de inte var så monstruöst stora uppe vid ytan.

Det är ett fruktansvärt coolt och roligt fiske som jag verkligen kan rekommendera till de som inte provat på det tidigare. Det går från 0 till 100 på en sekund. Man står där i godan ro och tänker på livet med spöt i hand när det från ingenstans bara suger till och sen bär det iväg. Vill man prova på detta fiske tycker jag att man ska boka en resa till exempelvis Nordkyn Nordic Safari. Här kan man få en riktig helhetsupplevelse som inte bara innefattar hälleflundra. De anordnar alla möjliga slags aktiviteter med bland annat skoter/fyrhjulingssafari. Det finns hundratals fjällsjöar man kan åka till precis i närområdet med grov öring och röding. Vill man fiska lax och havsöring finns det även ett flertal älvar som håller väldigt mycket och stor fisk. Det som är så fördelaktigt med just den här campen är att man kan traila båtarna så man slipper bli inblåst, för det är det sista man vill när man rest några hundra mil.

Vill även varmt rekommendera våran guide Albin Martinsson som hade järnkoll på vad som gällde för dagen och ställde upp med allt för att underlätta för oss. Snacka med grabbarna på Mieko så hjälper de gladeligen till att boka eran resa!

Tack för en grym vecka, I’ll be back!

/Simon Ritter

torsk-mehamn teilus-halle-mehamn simon-halle procke-halle mattias-halleflundra