Hällefiske i Mehamn

Nu sitter man i soffan med en kall öl och en färsk snus under läppen och försöker sammanfatta dom 3 dagars fiske som jag har spenderat med min far, bror, John och Håkan. Det är ganska lätt att säga att vi hade ett otroligt fiske då under 3 dagars hällefiske i Mehamn lyckades landa 28 hälleflundror, långt ifrån de bästa vi har haft med på en båt och 5 spön så ska man minst sagt va nöjd! Under dom 3 dagarnas fiske fick vi första dagen 7 hälle andra dagen 14 och tredje 7 styck hälle. Men den dagen som verkligen stack ut från mängden va den dagen vi lyckades landa 14 hälle i riktigt dålig drift. Dagen började sådär då vi landade 2 hälleflundror på ganska grunt vatten (15 meter), men var lite halvsegt. Så vi bestämde oss för att dra ut på 30 meter i jakt på lite större fiskar, men det gick inte som planerat… Vi blev terroriserade av hälleflundror mellan 80 och 140 cm. Redan i första driften låg vi i 0,1-0,3 knop FÖG (fart över grund) och egentligen skulle vi ha börjat att trolla men det tog 3 min innan dagens 3:e hälleflundra satt på. Näst kommande […]

Nu sitter man i soffan med en kall öl och en färsk snus under läppen och försöker sammanfatta dom 3 dagars fiske som jag har spenderat med min far, bror, John och Håkan. Det är ganska lätt att säga att vi hade ett otroligt fiske då under 3 dagars hällefiske i Mehamn lyckades landa 28 hälleflundror, långt ifrån de bästa vi har haft med på en båt och 5 spön så ska man minst sagt va nöjd!

Under dom 3 dagarnas fiske fick vi första dagen 7 hälle andra dagen 14 och tredje 7 styck hälle. Men den dagen som verkligen stack ut från mängden va den dagen vi lyckades landa 14 hälle i riktigt dålig drift. Dagen började sådär då vi landade 2 hälleflundror på ganska grunt vatten (15 meter), men var lite halvsegt. Så vi bestämde oss för att dra ut på 30 meter i jakt på lite större fiskar, men det gick inte som planerat… Vi blev terroriserade av hälleflundror mellan 80 och 140 cm.
Redan i första driften låg vi i 0,1-0,3 knop FÖG (fart över grund) och egentligen skulle vi ha börjat att trolla men det tog 3 min innan dagens 3:e hälleflundra satt på. Näst kommande timme är svår att beskriva. Vi landade 10 hälle på mindre än en timme, då va det verkligen den som var först ner med jiggen fick hälle mer eller mindre direkt. Inte en gång under den timmen fick alla ner sina spön innan det var en ny hälleflundra krokad. För första gången under mina 5 år som guide och mina dryga 20 år som havsfiskare så såg vi sammanlagt 3 hälleflundror som följde efter sin krokade vän någon meter upp emot ytan innan dom vände ner mot botten. Sinnessjukt coolt när man ser fiskarna på ekolodet.
Området som vi landade alla 10 fisk var inte större än 100×100 meter. Noggrannhet är ibland A och O. Dock gäller det att man skall lära sig vad som är värt att köra samma drift 2 ggr. Det som är avgörande för flera drifter i samma område är att det måste vara något som sticker ut så som en grund topp eller en djupkant. Det behöver inte vara mycket mer än 20 cm skillnad för vara helt annat fiske, ekolodsteknologi och noggrannhet är det som i slutändan levererar stor och mycket fisk! Det absolut viktigaste förutom ”hail” är timmar på havet! Man fångar inga hälle inne i rorbuen!
När det kommer till hälleflundra gäller det att både vara konservativ att behålla det simpelt men ända vara framåt när det gäller tekniker och riggar. En av dem senaste metoderna är flötmete vilket har varit obehagligt effektivt under vissa förhållanden. Ett flöte från Spro med 300 grams sänke och en cirkel krok från Mustad är allt som behövs. Liksom alla metoder har den för o nackdelar, enligt mig är det effektivaste med flötmete att man kan få ut 2 extra spön utan att behöva tänka på dom när man krokar en hälle, samt att chansen för dubbelhugg ökar markant. Det känns även som att de hälleflundror man lockar in med jiggarna och väljer att inte hugga får en chans till, att hugga på en betesfisk. Nackdelarna är att det är känsligt för snabb drift, samt att det behöver vara ganska jämn botten(inte för stora djupförändringar). Något viktigt att tänka på när det gäller cirkelkrok är att inte göra traditionellt mothugg utan att bara tokveva tills det spolen börjar snurra.
r1 r2 r6 r11 r12 r14 r16