Efter 223 mil

Blandat fiske på fiskeparadiset Nordkyn

Efter 223 mil var vi äntligen framme, på Nordic Safari i Mehamn.

En lång väg att köra men de sista 20 milen från Lakselv avslöjar att det minst sagt är värt det!

Trots att jag kört Lakselv-Mehamn många gånger tidigare slutar jag aldrig bli överväldigad av naturens skönhet och variation längst dessa 20 mil.

Jag och min vän sedan 27 år Johan gör denna resa ihop och lika mycket som vi kommer köra långa pass efter allt vad halvön Nordkyn har att erbjuda, lika viktigt är det för oss att ”chilla” för det finns ingen bättre plats att ladda om sina batterier än här, (i alla fall i min värld).

Vi kom hit till Nordic Safari klockan 5 på fredag morgon och fick en välbehövlig lång sömn.

Väl vakna runt lunchtid var det bara att börja packa upp all fiskeutrustning och tackla upp alla jiggar för tidigt på lördag var det VM i Fjordfiske i Dyfjord som stod på tapeten.

Det var andra året denna tävling gick av stapeln och i år var prispengarna över 60000 NOK.

Tävlingen var i år uppdelad i två delar, den första delen samma som förra året gick ut på att fånga de tre största fiskar av alla de arter som lever i fjorden.

Den andra delen bestod i att fånga den största hälleflundran men på denna del fanns endast pris för den största och inget andra eller tredjepris.

Eftersom jag inte är någon vidare artjägare men duktig hälleflundrafiskare var valet för oss enkelt.

Vi gick efter hälle men tyvärr började dagen segt men avslutades ganska bra, tre hälleflundror kom upp i båten vilket var flest av alla deltagare men tyvärr var vår toppfisk på 121cm 22cm kortare än vinnarfisken på 143cm.

Inga sura miner för det, vi hade trots allt fått bända hälle, jag min första för i år och Johan sin första någonsin! Vi kommer tillbaka starkare nästa år!

Sedan dess har vi lagt ett pass efter torsk och hälle utanför Mehamn där vi fångade två hälleflundror och Johan brände en riktigt fin.

Igår blev vi uppkörda på fjället och gick ner längst hela Sandfjordälven i jakt på smålaxarna, Johan fångade en 1,2 kilos lax på torrfluga men älven var så uttorkad trots två dagar regn innan var vattnet redan kraftigt på väg ner i älven medan vi fiskade oss nedströms. Efter at ha gått cirka 25 kilometer allt som allt var det underbart att sätta sig i bilen, åka tillbaka till Nordic Safari och vräka i oss kungskrabba.

Igår var vi ut en heldag utanför Mehamn och fiskade efter hälle.

Dagen började riktigt bra då vi fick två hälle på ca 100cm på tre korta drifter utanför Kinnarudden.

Efter ytterligare ett par drifter dog strömmen så vi bestämde oss för att dra in i en vik och meta spätta.

Spättafisket var bra trots 0 knop i drift och vi fick ganska snabbt två matfiskar på 1,3 kilo vardera.

Strax efteråt fick jag ett bra hugg på 9 meters djup som jag först trodde var en enorm spätta men förstod ganska snabbt att detta var hälle. Efter 10 minuters spännande fight med 0,30mm nylon som tafs och 3 idiotrusningar från båten lyckades jag säkra hällen vid båten, fisken mätte ca 110cm.

Idag är vädret lite trist så idag tacklar vi jiggar och laddar inför morgondagen då det blir hälle i Laksefjorden.

 

Joggar som hittills fungerat extra bra är Mieko Predator Tail i färgen Frost och Spros Mega Jig Shad färg redfish.

 

 

Fiskerapport av:
John