2056 km till Söröya

2056 km……. Kan det vara värt det? Med bilen packad gav jag mig iväg, 60 mil till Gävle (från Kalmar) där tre andra fiske-tokiga vuxna pöjkar skulle hämtas upp. Packningen ja.. fyfaan, får vi plats med detta var det första jag tänkte när jag svängde in på uppfarten där de skulle hämtas upp. 3 huvuden stack upp bakom ett berg av prylar. (jag var inte bättre själv) XC70 med takbox, PROPPFULL med fiskesaker, kläder, pilsner och annat (o)nödvändigt, och då har vi inte handlat maten än heller. (måtte dämparna hålla, tänkte jag) Efter noga placerade prylar alá Tetris-style kom vi iväg. Stop i Piteå för att handla mat, FEM påsar med chips, ölkorvar och nån liten matbit. =) Tetris 2.0, nu går det inte in en snusdosa i bagaget ens. Nog om resandet, vi anlände till Hammerfest och tog in på hotell på kvällen för att sedan åka färja över till Söröya dagen efter. Einar mötte upp oss skrattade till, kollade på packningen och sa typ, ni ikke har vært her før, ikke sant? Tror han hade synpunkter på de 2 kubik packning vi hade med oss. Efter lite genomgång kom vi ut på havet, härligt. VILKEN NATUR. Vi börjar fiska på läsidan av en ö, BAAM sa det i […]

2056 km……. Kan det vara värt det?
Med bilen packad gav jag mig iväg, 60 mil till Gävle (från Kalmar) där tre andra fiske-tokiga vuxna pöjkar skulle hämtas upp. Packningen ja.. fyfaan, får vi plats med detta var det första jag tänkte när jag svängde in på uppfarten där de skulle hämtas upp. 3 huvuden stack upp bakom ett berg av prylar. (jag var inte bättre själv) XC70 med takbox, PROPPFULL med fiskesaker, kläder, pilsner och annat (o)nödvändigt, och då har vi inte handlat maten än heller. (måtte dämparna hålla, tänkte jag)

20160714_043653

Efter noga placerade prylar alá Tetris-style kom vi iväg. Stop i Piteå för att handla mat, FEM påsar med chips, ölkorvar och nån liten matbit. =) Tetris 2.0, nu går det inte in en snusdosa i bagaget ens.

Nog om resandet, vi anlände till Hammerfest och tog in på hotell på kvällen för att sedan åka färja över till Söröya dagen efter. Einar mötte upp oss skrattade till, kollade på packningen och sa typ, ni ikke har vært her før, ikke sant? Tror han hade synpunkter på de 2 kubik packning vi hade med oss.

Efter lite genomgång kom vi ut på havet, härligt. VILKEN NATUR.

20160722_110234

Vi börjar fiska på läsidan av en ö, BAAM sa det i mitt spö, Helvete e detta tänkte jag, Rysk ubåt som går framåt i 20 knop? Den gör flera rusningar och pumpen min slår i 200 slag i minuten, har man som jag inte upplevt en riktig Hälle-Fight förut så har man ju inte en aning om den är 50 eller 150 cm… kom igen nu, 150cm var ju mitt drömmål, efter många minuter ser vi den, Niclas som var med krokar den som en gud och vi hjälps åt att få upp den i båten… 135cm flundra, Vi jublar och tar några bilder innan den får simma ner i djupet igen. Sjukt!

Vi fiskar ett tag till på samma plats och börjar fundera på var vi sk… BAAAAAAAAM, en till skriker jag. Nu börjar jag se aningen frustration hos de andra, Det var ju nämligen så att jag knep de sista två Mieko predator tail i färgen norrsken så de andra gick miste om den ;). 128 cm flundra landar vi med glädje. =)

Dagarna går och jag han knipa en till flundra på Norrsken, som för övrigt hamnade på operationsbordet varje kväll för att försöka få ihop dem så gått det går efter alla käftar som varit på den. Niclas (Lubbkungen) får en kissekatt på 2-3 kilo och vi tar några mindre torskar på runt 10-12 kilo.

IMG_20160716_133830

Jens (Biffen) klipper 2 fina flundror på 125 respektive 128cm vild glädje.

20160719_143807

Andy (C&R mästaren) tappar 2 st, en som var med ända upp till båten.

Vi fiskar mycket i Kamöysundet, och även niclas Lubbkungen Hedin tappar en Kveite modell större där. Näst sista dagen återvänder vi till Sundet för att nöta på, dock så blåser det väldigt mycket så vi driftar med sinnessjuk fart, 150m lina ute för att jiggarna ska nå botten på 30 meters djup. Jag står längst bak i båten och sliter i grejjorna för att få lite fart på jiggen. SNASK, Bottennapp???? Knappast, en vansinnig Kveite tar jiggen och sticker i full makaron åt andra hållet… FULL BACK skriker jag medans de andra vevar upp jiggarna i överljudshastighet, FULL BACK FÖR I H**VETE JAG SER NYLONLINAN… ca 300 meter lina hade jag ute vid det ögonblicket. Någon av grabbsen kastar sig på gasen och lägger i full back, jag får kämpa som en demon för at få upp den 10 meter, känns som att vill den inte komma upp så gör den inte det. När man har 11kg broms på och den rusar för andra gången och tar 200 meter lina till, då börjar tankarna snurra… är det drömgränsen?

Fighten håller på 20+ minuter men det känns som en vecka, så slut är man i armar och rygg, efter ett par rusningar till får jag äntligen upp den till båten, Niclas är given Hajkrokmästare. Vi baxar in den i båten (En av krokarna satt tyvärr i ögat rätt illa så denna fick vi ta upp) och mäter den………….. 151cm (52kilo) HIGH FIVE.

IMG_20160719_131659

LYCKAN ÄR OBESKRIVLIG.

Niclas då… fick inte hajkroksmästaren någon hälle? Joho , sista dagen på pirk… =) ett riktigt monster.

20160721_155559

Vi kommer tillbaka sista veckan i mars 2017 för Skreifiske. Må dessa månader fram till dess gå fort…

Och ja, det var värt det. =)

//Mattias Bror